Hieronnasta yleensä

Hieronta on maailman vanhimpia hoitomuotoja ja sen merkitys nykypäivänä on kasvanut entisestään. Ruumiillisen työn vähenemisen myötä liikunnan ja lihashuollon merkitys terveyttä edistävänä hoitona korostuu.

Fysiologisesti ihminen on tarkoitettu liikkumaan ja käyttämään lihaksiaan, mikä teknologian kehityksen myötä ei enää toteudu kuten aiemmin. Tämän johdosta tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat ajan myötä lisääntyneet.

Kilpa- ja kuntourheilussa harjoittelun intensiteetti on jatkuvasti kasvanut, sillä tuloksia halutaan nopeammin. Tämä vaatii lisää harjoittelua entistä kovemmalla teholla. Harjoittelua jatkuvasti lisättäessä keho ei enää toivu harjoituskertojen välillä riittävän hyvin. Hieronnalla pystytään tällöin nopeuttamaan lihasten palautumista
huomattavasti.

Suuri osa ihmisistä tekee työtään istuen, staattisesti. Staattinen lihastyö lisää lihasjännitystä, koska lihaksen omat huoltomekanismit eivät pääse silloin toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lihashuolto on samantyyppistä niin urheilu- kuin työperäisissä ongelmissa, sillä lihakset ym. pehmytkudokset ovat kaikilla perusrakenteiltaan samanlaiset. Hieronnan annostelussa sen sijaan on suuriakin eroja. Hieronta kuuluu yhtenä tärkeänä lenkkinä lihashuoltoon venyttelyjen ja verryttelyjen ohessa.

Hierojalle hakeutuvat muutkin kuin urheilijat tai lihasjännityksistä kärsivät asiakkaat. Hieronta lievittää kipuja, tasapainottaa autonomista hermostoa ja ennen kaikkea rentouttaa kiireen keskellä.

Hieronnan määritelmä:
Hieronta on hoitotarkoituksessa suoritettavaa pehmeisiin kudoksiin kohdistuvaa liikkuvaa painamista, joka tapahtuu sivelyjen, hankausten, pusertelujen ja erilaisten taputusten muodossa. Hieronta voidaan määritellä myös kudosten mekaaniseksi muokkaamiseksi parantavassa tarkoituksessa.

Mitä tarkoittaa koulutettu hieroja:
Ammattitutkintolain mukainen hierojan ammattitutkinnon suorittaminen antaa koulutetun hierojan pätevyyden ja vastaa terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain ja sitä täydentävien asetusten tarkoittamaa nimikesuojatun ammattihenkilön ammattinimikettä koulutettu hieroja.